Empanada on pieni suljettu piiras tai pasteija.
Näitä voi kypsentää öljyssä keittämällä tai uunissa paistamalla.
Täytteenä voi olla melkeinpä mitä vain.

Mä tein näitä tämmösellä ohjeella:

Taikina

6dl kiehautettua vettä
200g voita
½tl suolaa
1kg vehnäjauhoja

Sekoita paloiteltu voi kiehautettuun veteen kunnes voi sulaa.
Toisessa kulhossa sekoita jauhot ja suola.
Kaada voivesi jauhojen sekaan ja sekoittele ja vaivaa taikinaksi.
Anna vetäytyä hetki. Ei toimi ihan parhaalla mahdollisella tavalla yön yli vetäytettynä jääkaapissa!

Täyte
(tämän teet taikinan vetäytyessä)

½kiloa keitettyjä ja kuorittuja perunoita, pilkottuna kuutioiksi
2 sipulia
½kiloa naudan jauhelihaa (paisti parasta)
200g hernemaissipaprikaa
Maun mukaan tacomaustetta ja chiliä

Pilko sipuli silpuksi ja kuullota hetki pannulla öljyssä.
Lisää jauheliha ja paista melkein kypsäksi.
Heitä joukkoon tacomauste (ja chili), sekoita ja lisää hernemaissipaprika.
Paista hetki ja lisää perunakuutiot (nää saa olla aika pieniä, ei paljoa isompia kuin herneet).
Anna paistua keskilämmöllä 5-10 minuuttia välillä sekoitellen.
Laita levy kiinni, mutta anna pannun olla sillä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen

Vaivaa taikinaa hyvin jauhotetulla alustalla hetki, pyöritä siitä tanko ja jaa 30 osaan. Tai jos haluat tosi tosi minejä, tee 60 palasta. :) Coctailpaloja!
Pyörittele osista pallot ja kaulitse mahdollisimman pyöreiksi levyiksi. Levyjen paksuus kannattaa jättää 3-4mm, ettei taikina repeä.
Jauhoja saa tosiaan käyttää ihan reilusti, taikina tykkää tarttua.
Ei toimi myöskään leivinpaperin kanssa pinottuna niin hyvin kuin toivoin, joten kannattaa tehdä muutama levy kerrallaan ja täyttää ja sulkea.

Täytetyt ja suljetut nyytit nostetaan leivinpaperilla peitettyyn uunipeltiin.
Voitele kananmunalla ja paista noin 20 minuuttia keskitasossa, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Tarjoa salsan ja smetanan kanssa.