Tortut kuuluu jouluun, ilman niitä ei olisi joulua. Jep. :)

Yleensä ostan kaupasta valmista torttutaikinaa ja vähän kaulitsen, täytän, taittelen, voitelen ja paistan.
Helppoa ja nopeaa.
Ainoa vika noissa on, ne on kauhean isoja, paketista ei saa kovin montaa ja pidemmän päälle se tulee kalliiksikin, meillä kun on tuo yksi joka torttuja syö kaksin käsin!
Mieheni siis :D

Tänä vuonna päätin sitten, että kokeilen itse tehdä torttutaikinan ja väsätä siitä vielä torttujakin.
Tein kaksi taikinaa, rahkavoitaikinan ja voitaikinan.
Makuraati oli sitä mieltä, että rahkataikina on parempaa, voitaikina sopii suolaisiin juttuihin paremmin.
Eli rahkataikinaa tästä lähtien torttuihin siis! :)

Ensimmäisestä torttusatsista en saanut kuvaa, sattuneesta syystä.
Ja tämäkin kuva on aika hilkulla otettu.
Mä tein pienen pieniä torttuja, kuvassa on mieheni käsi, joka on siis ihan normaalikokoinen miehen käsi ;)

Mutta ensin ohjeet.

Rahkavoitaikina

250g margariinia
250g rahkaa
4dl jauhoja
1tl leivinjauhetta

Nypi jauhot ja rasva käsin suht tasaiseksi mössöksi.
Lisää rahka ja sekoita just just tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa.
Laita kylmään vähintän puoleksi tunniksi.

Jos haluat lehtevää, ota puolen tunnin jälkeen pois jääkaapista ja kaulitse taikinaa.
En tiedä sitä oikeaoppista tapaa, mutta itse tein niin, että kaulitsin suorakaiteen, taittelin kolminkerroin pituussuunnassa, kaulitsin taas ja taittelin.
Mitä enemmän taittelee ja kaulitsee, sitä lehtevämpää siitä tulee, kokeilemalla selviää se itselleen paras, tai lemppari :)

Kannattaa käyttää ihan reilusti jauhoja, taikina on tahmeaa ja tarttuu kyllä joka paikkaan, jos ei jauhoja ole tarpeeksi!

Paisto 225 asteessa.
Ajasta en osaa tarkkaan sanoa, mutta väriä kun seurailee niin hyvä tulee. :D

Voitaikina

3dl kuohukermaa
300g voita
n.6,5dl vehnäjauhja
1tl leivinjauhetta

Sulata rasva.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi.
Lisää jauhot kerman joukkoon. Sekoita.
Sekoita rasva taikinaan ja sekoita.
Laita jääkaappiin ainakin 2 tunniksi.

Leipominen sitten samalla tavalla kuin tuo edellinen.
Mä en ole sata varma, pystyykö tätäkin taikinaa lehtevöittää, varmasti pystyy? :)