Nyt kun on mustikoita poimittu ja haalittu talven varalle pakkaseen, niin kai sitä nyt jotain on täytynyt leipoakin :)
Ja perheen miehet ovat tyytyväisiä ;)

Pariin otteeseen olen mustikkapiirakan kerennyt väsäämään. Tuoreista sekä pakastetuista.
Oma suosikki on ehdottomasti tuoreista marjoista tehty.

Myöskin omppupiirakkaa, vähän tuunattuna olen tehnyt, siitä lisää kohta.

Sekä kolmen marjan piirakkaa. Vielä en ollut niin rohkea, että olisin uskaltanut heittää viinimarjaa tai puolukkaa siihen, mutta eiköhän tässä syksyn mittaan kerkeä kokeilemaan! :D

Tälläsellä ohjeella olen pohjaa väsännyt:

125g margariinia
1dl sokeria
1 kananmuna
2,5dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria

Rasva ja sokeri vaahdoksi. Muna nopeasti sekaan ja lopuksi jauhot.
Simppeliä! :)

Ja ton vaan painelee piirakka vuoan pohjalle ja reunoille. Tai taputtelee.
Taikina on aika tarttuvaa, mutta helosti käsiteltävää kuitenkin.

Mustikkapiirakkaa jos teen, laitan vähän perunajauhoja taikinan päälle, ennen mustikoiden laittamista.

 

Sitten siihen omppupiirakkaan.
Mä itse en ole koskaan välittänyt paistetuista tai muuten kypsennetyistä omenoista.
Viimesen vuoden aikana kyllä olen oppinut sietämään niitä, mutta oikeastaan vaan itsetekemissä jutuissa :D

Eilen siis tein omenapiirakkaa pitkästä aikaa.
Idea tuntui vähän tylsältä, joten heitin päärynänkin sekaan.
Kuorin ja paloittelin hedelmät, aika pieneksi hakkelukseksi.
Sekotin sekaan vanilliinisokeria ja reilusti kanelia.
Raakanakin oli tosi hyvää!
Heitin vuokaan ja tasotin.
Ja sitten kuorrutetta ja laitoin vielä kuorrutteenkin päälle vähän kanelia.

Kuorrutteena käytän tällästä mössöä:

50g margariinia sulatettuna
1dl kaurahiutaleita (eilen käytin neljän viljan, kun kaurahiutaleet oli loppu, hyvää oli silti)
0,5dl sokeria
0,5dl vehnäjauhoja

Kaikki aineet sekotetaan keskenään.
Itse laitan yleensä ihan vähän enemmän noita hiutaleita.

Ja ton sitten muruttelen, eli sirottelen, marjojen tai hedelmien päälle.
Mä itse tykkään rapeasta kuoresta, joten laitan ihan reippaasti tota aina, melkein kaikki menee ton peittoon :D

Uuniin keskitasolle 175 asteeseen.
Ajasta en ole täysin varma, joku vähän reilu 30 min.
Sitten kun reunat on saanut väriä, pitäis olla valmista.
 

Ja sitten tuohon viimoseen piirakkaan.
Se on vähän erilainen, ei muropohjainen.

3 munaa
2dl sokeria
4,5dl vehnäjauhoja
0,5rkl leivinjauhetta
0,5rkl vaniljasokeria
150g margariinia sulatettuna
1,5dl maitoa

300g marjoja
Itse käytin tälläkertaa mustikoita, vadelmia ja boysenmarjoja.

Munat ja sokeri vaahdoksi, jauhot sekaan. Lopuksi margariini ja maito.

Vuoka, johon toi pitäisi heittää, olisi ohjeen mukaan 30x40cm, mulla ei ole just ton kokosta vuokaa, joten käytän aika perus lasagnevuokaa.
Ja hyvin toimii.
Vuoka tulee voidella.

Taikinan päälle marjat, kannattaa pudotella joko lusikalla tai sormin, että menee kaikkialle, tota ei sekoteta.
Ja päälle tota aikasemmin mainitsemaani kaurahiutalemössöä. Samalla annostuksella.

Paisto 200 asteessa noin 15 min, voi mennä vähän kauemminkin.
 

Ja tässä kuvat valmiista tuotoksista sitten. :)

Mustikkapiirakka

Omppupäärynäpiirakka
Raakana ja seuraava kypsänä

Kolmen marjan piirakka